top of page

Att skydda din häst mot solen är viktigt under sommarmånaderna. Liksom människor kan hästar bli solbrända och utveckla andra hudproblem till följd av UV-strålar. Vi kommer att diskutera vad UV är, hur det påverkar hästar och vad du kan göra för att skydda din häst.

Skydda hästen mot UV med hjälp av ett hästtäcke

Att skydda din häst mot solen är viktigt under sommarmånaderna. Liksom människor kan hästar bli solbrända och utveckla andra hudproblem till följd av UV-strålar. Vi kommer att diskutera vad UV är, hur det påverkar hästar och vad du kan göra för att skydda din häst.


Vad är UV och hur påverkar det hästar?

UV står för ultraviolett och UV-strålning är en typ av energi som produceras av solen. UV är den bästa naturliga källan till D-vitamin men för mycket UV-exponering kan orsaka problem som solbränna.

Även om du kan känna värmen från solen och se dess ljus, är UV-strålar inte upptäckbara för oss. Det är därför det är viktigt att vidta försiktighetsåtgärder och skydda din häst mot UV-strålar eftersom du bara märker effekterna när skadan har skett. Det finns tre huvudsakliga sätt som UV specifikt påverkar hästar:


Pälsblekning

Under sommarmånaderna är det vanligt att se svarta hästar med ljusbruna fläckar på pälsen. Denna färgförändring är ett resultat av för mycket solexponering och är märkbar på mörkare hästar, som vikar, svarta och till och med kastanjer. Mörka manar och svansar kan också blekas, vilket ger dem en röd nyans i ändarna.

Färgen på din hästs päls kommer från ett pigment som kallas melanin. UV skadar melaninet vilket ger pälsen ett ljusare utseende. Håret kommer att hålla denna färg tills den nya pälsen kommer in.

Hur blekt pälsen blir beror på din hästs genetik. Kosten spelar också en sekundär roll eftersom brister på mineraler, som zink och koppar, har kopplats till solblekning. Zink och koppar hjälper till med melaninproduktionen som skyddar mot UV.


Solbränna

Precis som vår hud kan brännas av solen så kan din hästs. Trots att den är täckt av hår kan solens strålar fortfarande tränga igenom detta och nå huden.

Pigmentering i hår och hud ger ett visst skydd mot UV-ljus. Så, hästar med liten eller ingen pigmentering, som gråa, palominos, duns eller cremellos, är mer benägna att bli solbränna. Alla områden med vitt hår eller rosa hud kommer att vara känsliga för solljus. Vita ansikts markeringar och ben kan också påverkas – i synnerhet din hästs karleder kan lätt brännas eftersom håret är lite täckande.

Solbränna kan vara smärtsamt och skadar huden vilket kan leda till sekundära infektioner som sprids av flugor eller insekter.


Fotosensibilisering

Ljuskänslighet, ett ljuskänslighet problem, kan likna solbränna men det orsakas internt. Viss gräs, foder och medicin frigör fotodynamiska föreningar inuti hästen som sedan reagerar med UV-ljus. Detta är känt som primär fotosensibilisering och leder till blåsor, kliande, flagnande hud som kan bli infekterad.

Sekundär fotosensibilisering är ett resultat av leverskada. Vissa växter, som vissa typer av klöver och smörblommor, kan skada levern. Den skadade levern kan då inte ta bort de fotodynamiska föreningarna som också reagerar med UV-ljus.

Vanligtvis påverkas områden där det inte finns något hår, som nospartiet och ögonlocken. Gråa hästar, de med mycket krom eller pintos med stora delar av vit päls kan också vara mer benägna att fotosensibiliseras.


Hur kan jag skydda min häst från UV?

Det finns flera sätt att skydda din häst mot UV-strålar. En kombination av bra hantering under sommarmånaderna och fysiska hinder för att blockera UV kommer att bidra till att minimera riskerna.


Applicera Solkräm

solkräm Använd solkräm på områden med ljus eller rosa hud, såsom nospartiet eller hälarna. Det finns hästspecifika solskyddsmedel eller så kan du använda ett solskydd för människor som är designat för känslig hud. Kom ihåg att det måste appliceras regelbundet för att det ska vara effektivt och solskyddsmedel med hög SPF ger det bästa skyddet.

Tillbehör för sommarhästen

Att applicera solskyddsmedel på hela din hästs kropp är inte praktiskt på sommaren. Flugtäcken är ett utmärkt sätt att skydda din häst mot UV-strålar. Dessa hjälper inte bara till att förhindra solbränna, blekning och fotosensibilisering utan de erbjuder också skydd mot flugor.

Alla flugtäcken erbjuder inte samma mängd UV-skydd. UV-klassningen beror på yttertyget; en tätare väv ger en högre skyddsnivå. För ultimat täckning och skydd, prova Amigo® Aussie All-Rounder som ger 100 % UV-skydd. Det lätta tyget är också vattenavvisande med antibakteriella egenskaper.

Ett annat alternativ är Rambo® Natura Summer Sheet. Med 95 % UV-skydd är detta ett idealiskt val för hästar med hudproblem eller de som är känsliga för solen. Detta täcke är också en del av den nya Eco Collection och är gjord av en miljövänlig hampa-bomullsblandning.

Sommar- och flugtäcken är vanligtvis ljusa i färgen. Detta kan tyckas vara ett opraktiskt val för

hästar, men vit är den bästa färgen för att reflektera solljus och för att förhindra överhettning.

För fullständigt skydd, använd en flughuva och Fly boots med flugtäcket. Rambo® Tech-Fit fly boots är designade för att ge maximal täckning. Den unika hybridformen kombinerar tyger för att erbjuda avancerat flugskydd, samt 90 % UV-skydd. Att regelbundet applicera solskyddsmedel på benen kan vara knepigt så att använda fly boots ger dig sinnesro att benen är säkra från solen.

För att skydda det ömtåliga ögonområdet från solljus, använd en flughuva. Leta efter en som täcker både öronen och nospartiet, som Rambo® Plus flugmasken, för maximalt UV-skydd. Förutom att vara skyddad från solens strålar kommer din häst också att vara obesvärad av irriterande insekter.Sommarhantering för din häst

Den bästa metoden för att skydda din häst mot UV-strålning är att begränsa deras solexponering. Detta är inte alltid möjligt så du vill använda solskyddsprodukter, som flugtäcken och flughuvor, när din häst är ute i solen.


Du kanske vill överväga att ändra din hästs hagschema så att de står uppstallade under dagen och ute i hage när solen har gått ner. Du kan också övervaka UV-nivåer med hjälp av en väderapp. UV-indexet ger dig en uppfattning om hur starka solens strålar är; ju högre siffra, desto högre risk för överexponering. UV-nivåerna toppar vanligtvis runt middagstid, så se till att din häst är borta från solen eller bär skyddsprodukter vid denna tidpunkt.

Om din häst är ute i en hage eller betesmark under dagen, se till att det finns tillräckligt med skydd. Ett specialbyggt skydd eller naturligt skydd från häckar och träd kommer att erbjuda en plats att dra sig undan från den heta solen.

För att minska risken för fotosensibilisering, kontrollera marken i din hage eller betesmark för växter som kan orsaka ljuskänslighet. Några av de skyldiga till detta inkluderar perenn råg, bovete, johannesört och alsikeklöver.


Rådfråga en expert

Om din häst är ljuskänslig, kontakta en veterinär för att skapa en behandlingsplan. Om du misstänker att de kan lida av sekundär fotosensibilisering kan ett blodprov tas för att bedöma leverfunktionen. Det är också en bra idé att kontrollera med din veterinär om någon medicin som din häst kan få kan orsaka ökad ljuskänslighet, såsom tetracyklin eller tiazider.

En hästnutritionist kan utvärdera din hästs diet för att säkerställa att den har en bra balans av mineraler för en frisk päls. Detta kan bidra till att begränsa solblekning samt ge pälsen en härlig glans.

Nu när du förstår vad UV är och hur du skyddar din häst mot solen kan du agera för att minimera effekterna av överexponering. Med bra sommar hantering och UV-skyddsprodukter kan du förhindra solbränna, blekning och fotosensibilisering. Njut av det varmare vädret med din häst – glöm bara inte att smörja in dig själv också!


Commenti


bottom of page