top of page

Regntäcke

Regntäcken för hela säsongen

Täckessäsongen startar vanligtvis på hösten när temperaturen sjunker eller när hästarna klipps och behöver skydd mot väder och vind. Även om regnet faller året runt kan känsliga hästar börja frysa redan på sommaren. Vissa ägare föredrar att hålla sina hästar torra även när hästen står ute i regn hela dagen. Investeringen i ett regntäcke är väl värd det. Regntäcken kommer i många olika tjocklekar och varianter. Under vintern med ett lite tjockare regntäcke och även en Horseware liner under, håller täcket hästen torr och varm i snö och regn, vilket kan förebygga förkylningar och andra väderrelaterade sjukdomar. På våren och hösten fungerar ett regntäcke som ett perfekt mellansäsongstäcke för att hantera temperaturväxlingar och sporadiska regnskurar. Även på sommaren kan en kraftig regnskur vara obekväm för hästen, och ett regntäcke kan spara tid och arbete med att torka av hästen om det börjar ösregna precis före en tävling eller ridtur. Ett regntäcke är därmed en oumbärlig tillgång året runt. Lyckligtvis finns det numera regntäcken anpassade för varje säsong och behov.

 

Storlek, färg och egenskaper hos regntäcken

Sweden Horse Rugs erbjuder ett brett utbud av regntäcken med olika storlekar, färger och egenskaper. Oavsett om du letar efter ett regntäcke för en ponny eller en häst på upp till 165 cm längd, har vi täcken som passar alla storlekar. Vår kollektion inkluderar regntäcken med olika funktioner såsom gjordar, kryssgjordar, dubbla bogknäppningar, svansremmar, snabbspännen och disc-knäppning. Oavsett om du behöver ett täcke som kan hålla sig på plats under en längre tid, till exempel över natten, eller om du föredrar en snabb och enkel på- och avtagning, har vi alternativ för alla preferenser. Dessutom finns det olika fyllningar att välja mellan, från klassiska regntäcken utan fyllning till täcken med tjockare fyllning på upp till 400 g. Utforska vårt sortiment för att hitta det regntäcke som passar bäst för dig och din häst.

 

Det traditionella regntäcket

Det traditionella regntäcket är känt för sitt klassiska snitt och är utrustat med kryssgjordar och vanligtvis utan halstäcke. Dessa regntäcken finns i olika fyllningar, från lättviktiga alternativ på 0 g och 50 g (ibland benämnda som "Lite") till de kraftigare fyllningarna på 300g till 400 g, som är mer lämpade för vinterns kalla väder. Några populära modeller inkluderar Horseware Mio, Horseware Amigo eller Horseware Rambo

 

Regntäcken med halvhals

Ett regntäcke med halvhals är utformat med en högre skärning vid hästens manke, jämfört med ett klassiskt täcke. Denna design minskar inte bara risken för tryckpunkter och skav vid manken, utan förhindrar också att vatten tränger in i täcket vid halsen. Speciellt när det gäller utetäcken är regntäcken med halvhals praktiska och väl värda att överväga. Som ett alternativ kan ett regntäcke med halstäcke användas. Dessa regntäcken med halstäcke finns tillgängliga i olika fyllningar, likt andra typer av regntäcken. Några populära modeller inkluderar Horseware Rhino Wug, Amigo Wug och Rambo Wug.

 

Regntäcke med hals

Regntäcken med halstäcke erbjuder olika alternativ beroende på om halstäcket är integrerat eller avtagbart. I regntäcken med integrerat halstäcke är halstäcket en del av täcket och kan inte tas av separat. Dessa täcken sträcker sig vanligtvis från hästens hals till svans och stängs vanligtvis runt magen, vid bogen och även runt halsen. Å andra sidan, i regntäcken med avtagbart halstäcke, kan halstäcket tas av vid behov. Några populära modeller inkluderar Horseware Amigo Bravo 12, Horseware Amigo Hero.

 

Horseware Liner-System

Horseware erbjuder ett innovativt liner-system eller foder-system för sina regntäcken. Detta system möjliggör användning av en fodrad insats (liner) under det vattentäta regntäcket. Linern är inte vattentät i sig, men den är ofta konstruerad med andningsbara och fukttransporterande egenskaper för maximal komfort. Fyllningen på linern varierar vanligtvis mellan 100 och 400 gram, vilket gör det möjligt att enkelt justera täckets isolering efter utomhustemperaturen. På detta sätt kan du effektivt anpassa täckets "tjocklek" och behöver endast ett vattentätt regntäcke för olika väderförhållanden.

 

Regntäcken för sommaren

Under sommaren när temperaturen stiger behöver hästen vanligtvis inget utetäcke. Istället används oftast ett flugtäcke för att skydda mot insekter och solens strålar. Trots det soliga vädret kan det dock uppstå skurar eller oväntade regnskurar som får hästen att stå ute med sitt flugtäcke. För sådana tillfällen är det bra att vara förberedd med modeller som Horseware Autumn Series, Amigo Airflow för lättare regn och Horseware Rambo Summer Series som kombinerar skydd mot både regn och insekter.

 

Att välja rätt fyllning för ditt regntäcke

Precis som människor har hästar olika tolerans för kyla. Utöver utomhustemperaturen spelar hästens känslighet för kyla en avgörande roll vid val av rätt regntäcke. Till exempel kräver en klippt häst vanligtvis ett tjockare täcke än en häst med en tjock vinterpäls. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till om hästen kommer att använda täcket endast utomhus eller även i stallet, där det är betydligt varmare än utomhus. I allmänhet passar regntäcken utan fyllning eller med en fyllning på 50 gram bra för varmare dagar. Å andra sidan är ett regntäcke med 400 grams fyllning vanligtvis mer lämpat för en

klippt häst eller en häst som är extra känslig för kyla, särskilt i våra breddgrader. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera om hästen svettas under täcket. För den som föredrar teknik finns det även sensorer som kan mäta temperaturen under täcket och ge dig en indikation på hur hästen trivs.

 

När bör du använda ett regntäcke?

Under sommaren behöver friska hästar som bara spenderar några timmar på bete vanligtvis inte ett regntäcke. Sjuka eller känsliga hästar kan däremot dra nytta av ett ofodrat täcke för att hålla sig torra. Hästar som vistas i utestall är vanligtvis robusta nog att skydda sig själva från regn om det blir för påfrestande för dem. På våren och hösten är situationen annorlunda. Även om regnet i sig inte är skadligt för friska hästar kan kombinationen av regn, kyla och vind göra vädret obehagligt för dem och potentiellt utgöra en risk för deras hälsa. Därför är det lämpligt att använda ett lättfodrat regntäcke, även om hästen endast vistas i hagen eller paddocken under några timmar. Det är avgörande att regntäcket är både vattentätt och andningsbart. Om regntäcket har tvättats för ofta kan det förlora sin vattentäthet. I så fall kan du återställa dess vattentäta egenskaper genom att behandla det med en impregneringsspray. Ett regntäcke som inte längre är vattentätt kommer att absorbera regnet och bli tungt, vilket kan vara mycket obehagligt för hästen. I sådana fall är det bäst att ersätta regntäcket med ett nytt för att säkerställa hästens komfort och välbefinnande.

bottom of page